Hoe DelReY een instituut werd

Duik mee in de geschiedenis

Jaren 40

Vrouw aan de macht

In de jaren 40 richt een notoire zakenman, nu enkel nog maar bekend als de mysterieuze heer Faustin, zijn zeven praline- en wafelwinkels in en rond Antwerpen ten gronde door wangedrag. Zijn pientere en creatieve echtgenote Adèle Raymaekers was natuurlijk niet van gisteren en had haar voorbereidingen getroffen. Ze wijst haar nietsnut van een man de achterdeur en laat de chef van het atelier, Omer Plaetevoet, binnentreden langs de grote poort. Meer bepaald van het pralinewinkeltje in de Appelmansstraat 5, waar Adèle altijd met veel liefde achter de verkooptoog stond. 

Jaren 40

DelReY

1953

Koninklijke naam

Adèle heeft een goed zakelijk instinct en een oog voor marketing. Ze doopt de pralinewinkel eerst om tot Maison Ray in 1949, naar haar eigen naam. Om de winkel de nodige allure te geven gaat ze nog een stapje verder. Maison Ray wordt in 1953 DelReY, alsof de winkel van de koning zelve is. Dankzij haar vroegere opleiding tot hoedenontwerpster weet Adèle als geen ander hoe belangrijk esthetiek is. Pralinewinkel DelReY blinkt al gauw uit door zijn prachtige verpakkingen.

1953

DelReY

1965

Nieuwe eigenaars

7 jaar later, in 1960 gaat Arnout Marchand aan de slag als chocolatier bij DelReY . Hij blijft niet lang omdat hij zijn chocoladekennis in Zwitserland verder wil perfectioneren. Het Antwerpse winkeltje ligt hem echter na aan het hart en wanneer hij in 1965 hoort dat de zaak over te nemen staat, twijfelen hij en zijn vrouw Rita Carette geen seconde. De zaak telt op dat ogenblik 16 medewerkers. 

1965

DelReY

1974

Kooplust

In 1974 ziet het koppel zijn kans schoon om zowel het gebouw in de Appelmansstraat 5 als dat in de Vestingstraat 2 te kopen. Daardoor kunnen ze ook eindelijk een grote verbouwing doen. Een jaar later arriveert Bernard Proot, een bakker-pattissier, die tijdens de wintermaanden Arnout helpt in het atelier. In de zomer trekt Bernard terug naar zijn geboortestad Oostende om het hoogseizoen bij verschillende bakkerijen en patissiers aan de kust mee te pikken.

1974

DelReY

1977

Prille liefde

In afwachting tot er een plek vrijkomt voor een stage bij prestigieuze patissiers zoals Lenôtre in Parijs en Wittamer in Brussel werkt Bernard in 1977 in de bakkerij van Annes ouders in Heist-op-den-Berg. In het weekend springt Anne bij in de winkel. De vonken tussen Bernard en Anne vliegen over in een mum van tijd. Op haar zestiende start Anne als jobstudent bij DelReY en ze is nooit meer vertrokken.

1977

DelReY

1981

La douce France

Arnout en Rita Marchand willen een nieuwe dynamiek in hun leven en de zaak en trekken tijdens de zomers van 1981 en 1982 naar Port Grimaud in het Zuiden van Frankrijk om daar ‘DelReY, Salon de Thés, Glaces et Gaufres’ uit te baten. Ze laten de zaak met alle verantwoordelijkheid tijdens die periodes over aan Bernard, wat een ideale leerschool is voor hem.

1981

DelReY

1983

Enter Bernard en Anne

Arnout en Rita willen verder genieten van het schone leven en zien in Bernard en Anne de gedroomde opvolgers. In 1983 grijpt het koppel de kans met twee paar enthousiaste handen. Op dat ogenblik werken er 12 medewerkers bij DelReY en is de zaak een echte ‘bonbonnière’ met enkel koekjes en pralines én taarten in het weekend. Die bereidde Anne voor op vrijdag, want Bernard werkte toen op vrijdag nog bij Wittamer. Bernard leerde haar biscuits te bakken, die hij op zaterdag enkel nog moest afwerken. Goed geregeld van Bernard! Vanaf dat jaar breidt hij het assortiment ook uit met een beperkte lijn patisserie.

1983

1989

Méér taart

Na een grondige verbouwing is er nu ook meer fysieke ruimte om het patisserie-aanbod verder op te krikken. Dat jaar worden ook het logo en de look & feel van de verpakkingen opgefrist.

1989

DelReY

1993

Een eigen degustatiesalon

Anne merkt dat meer en meer mensen nog in de winkel zelf hun ‘pateeke’ opsnoepen. Net zoals naar haar grote voorbeeld in Parijs, de delicatessenwinkel Fauchon, droomt ze van een eigen degustatiesalon. Wanneer het pand twee huizen verder in de Appelmansstraat te koop staat, kruipt Bernard boven op het dak. Hij ontdekt zo dat een stuk van het pand aansluit bij dat van de winkel. Daardoor kan het personeel zich achter de schermen makkelijk van de winkel naar het andere pand verplaatsen. Annes droom wordt werkelijkheid.

1993

DelReY

1994

Welkom bij de club van Relais Desserts

In 1994 wordt Bernard lid van Relais Desserts, een prestigieus select clubje van 100 patissiers van over de hele wereld die samenkomen om ideeën uit te wisselen. Op die manier blijf je als patissier voortdurend op de hoogte van de allernieuwste ontwikkelingen. Om lid te mogen worden, moet je eerst voorgedragen worden door twee huidige leden. Bernards peters zijn niemand minder dan zijn vroegere baas Paul Wittamer en de Franse toppatissier Marc Debailleul. Maar dat alleen is niet voldoende, nadien wordt de zaak ook nog onderworpen aan kritische bezoeken. Maar DelReY doorstaat de test met glans. Tot op de dag van vandaag zijn Bernard en Jan Proot de enige Vlamingen die lid zijn

1994

DelReY

1994 -1995

Nog meer lekkers!

Eindelijk staat ook het aanpalende huis naast de winkel te koop (nummer 7). Daardoor kan de winkel vergroot worden, kan er ook ijs en nog meer patisserie gemaakt worden. Intussen pronken er ook al hartige gerechten op de kaart van de tearoom en kun je er ook gezellig lunchen. 

1994 -1995

DelReY

1995

Welkom Gunther Van Essche

Bernard wil de lat nog hoger leggen en wil iemand van niveau die hem verder kan duwen. Zo komt Gunther Van Essche aan boord als chef van DelReY. En of het een topper is. Gunther heeft dat jaar samen met chocolatier Pierre Marcolini en patissier Rik Debaere voor de eerste en enige keer in de Belgische geschiedenis de tweejaarlijkse World Pastry Cup in Lyon gewonnen, het hoogste goed dat je als patissier kunt behalen.

1995

1997

Japan lonkt

Bernard en Anne trekken voor de eerste keer naar Japan. Ze zijn uitgenodigd door een lokaal contact om een mogelijke winkel te openen in het land van de rijzende zon. Japanners zijn dol op onze Belgische chocolade en houden van kwalitatieve luxe. Het zou een match kunnen zijn, maar de tijd is nog niet rijp. Het zaadje moet nog wat kiemen.

1997

2000

De wereld aan de voeten

In 2000 wordt tenslotte het aanpalende pand in de Vestingstraat bijgekocht zodat DelRey nog verder kan blijven groeien. 

2000

DelReY

2003

Diamonds are forever

De diamantvorm wordt bedacht door Bernard, de smaken worden
op punt gezet door chef Gunther van Essche.

Bernard en Anne vonden dat die vorm van praline niet kon ontbreken in het ruime praline assortiment van DelReY omdat de winkel en het atelier sinds het ontstaan van DelReY midden in de diamantwijk van Antwerpen gevestigd zijn.

2003

DelReY

2004

Hallo Tokio?

Intussen hebben we drie winkels in Japan, twee in Tokio en een in Fukuoka. De winkel in de Ginza-wijk in Tokio wordt tijdens de Belgische handelsmissie in 2005 zelfs bezocht door de toenmalige prins Filip, nu koning Filip. Vooral tijdens Valentijn is het alle hens aan dek voor Japan. Dan worden er maar liefst drie à vier containers vol chocolaatjes en pralines verscheept naar het verre Oosten. Japanse vrouwen geven hun geliefden dan allemaal massaal chocolade, zelfs hun mannelijke collega’s. Een maand later op 14 maart, op White Day, is het dan aan de Japanse mannen om hun partners te verwennen met chocolade.

2004

2007

Prijs voor creativiteit

In 2007 wint DelReY de Antwerpse Springbok. Deze prijs wordt uitgereikt door de provincie Antwerpen voor het meest creatieve groeibedrijf. 

2007

DelReY

2008

Opvolging verzekerd

Zoon Jan stapt mee in de zaak als patissier. Hij wilde al vroeger beginnen, maar Bernard stimuleerde hem om eerst marketing te gaan studeren. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en Jan start in ons artisanale bedrijf. 

2008

DelReY

2009

Nieuwe waaier aan lekkernijen

Parallel volgt er een nieuw assortiment aan pralines, zoals de collecties Antwerp Fashion en Secret Garden. Het formaat van de huidige pralines wordt verkleind én macarons krijgen een plekje in het aanbod. Een idee dat is overgewaaid uit Parijs en waar de klanten razend enthousiast op reageren. Om nog maar te zwijgen over de spectaculaire Amerikaanse bruidstaarten

2009

DelReY

2012

When 2 becomes 1

De tijd tikt verder en het kriebelt bij Bernard en Anne om de winkel en de lounge helemaal te verbouwen en met elkaar te verbinden. Na 60 jaar is DelReY klaar voor een nieuw hoofdstuk in zijn oh zo boeiende verhaal. 

2012

2013 - 2015

Verschillende verkooppunten

Het huis van vertrouwen breidt niet verder uit met eigen winkels, wél met verkooppunten in andere winkels met gelijkgestemde zielen, zoals The Butcher’s Store in Hove en Patisserie Peeters in Lier.

Bekijk alle verkooppunten van DelRey

2013 - 2015

2015

Enter Julie

In 2015 kan de jongste telg van de familie haar goesting om bij DelReYte starten niet meer intomen. Julie zegt haar job op en bijt zich vast in de zakelijke kant van DelReY.

2015

DelReY

2018

Welkom bij Relais Desserts

Na zijn ingangsproef treedt ook Jan toe tot Relais Desserts.

2018

2022

Opening vernieuwde winkel

De winkel in Tokyo werd helemaal vernieuwd.

DelReY

2022

DelReY

Zoon Jan neemt de operationele kant voor zijn rekening.

2023

20 miljoenste diamantpraline

De diamantpralines krijgen een nieuwe verpakking. Dit gaat gepaard met heel wat nieuwe smaken. Alsook de 20 miljoenste diamantpraline die geproduceerd én gegeten wordt.

DelReY

2023

Heropening 2e winkel in Japan

coming soon

De toekomst

Bij DelReY bruist het elke dag van de ideeën. We staan niet stil en hebben nog heel wat plannen voor de toekomst. Kom regelmatig eens kijken voor nog meer nieuws.

De toekomst